.. a jelikož studuji již třetím rokem nutričního asistenta, nemohu si nechat ujít vložit zde pár článků o zdravé výživě..
- pro jednotlivce na den maximálně 30% z denní energetické potřeby
- tuky s obsahem nasycených mastných kyselin maximálně z tohoto množství 10%
- tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin maximálně z tohoto množství 20%
- cholesterolu méně než 300 mg/den
- poměr nasycených MK a nenasycených MK = 1 : 2 ( 1 mononenasycené, 1 polynenasycené )
- tuky rozdělujeme podle původu na rostlinné a živočišné
- živočišné ( s výjimkou je rybí tuk ) obsahují nasycené MK - kys. stearová, máselná a palmitová
-
rostlinné tuky a rybí tuk obsahují nenasycené MK, jedná se o kyseliny,
které si organismus nedokáže vytvořit, jsou pro něj velmi významné -
poly: kys.linolenová, linolová, arachidonová a mono: kys. olejová
-
tyto nenasycené mastné kyseliny snižují hladinu triacylglycerolů v LDL
v krvi, čímž mají význam v prevenci vzniku nemocí kardiovaskulárního
systému ( ateroskleróza, infarkt myokardu, cévní mozková příhoda,
hypertenze... )
Zdroje
rostlinných tuků - jednodruhové oleje ( slunečnicový, bodlákový,
sójový, řepkový -jsou bez obsahuje kyseliny erukové, olivový atd ..),
Flóra, flóra pro aktiv. Pro zachování jejich biologické hodnoty je
vhodné jejich používání v syrovém stavu, tzn. vkládat, vmíchat, zakapat
do pokrmů, mazat na pečivo...
- pro jednotlivce na den maximálně 15% CDPE nebo 0,8 až 1g B/kg hmotnosti/den
-
DD bílkovin na kg a den se liší podle věku nebo jiných nároků ve vztahu
k nemoci či určité životní situaci ( sportovci, těhotné, kojící,
senioři, děti, nemoc s projevy úbytku bílkovin - vyšší potřeba )
- bílkoviny jsou složeny ze základních stavevních kamenů organismu = aminokyselin
- jsou ve zdravé výživě velice významné
-
aminokyseliny dělíme na esenciální, které organismus nedokáže vytvářet
a musíme je přijímat potravou a neesenciální, které si dokážeme vytvořit
- poměr esenciálních a neesenciálních B = 2 : 1
- bílkoviny dělíme na živočišné a rostlinné
- hlavními zdroji esenciálních aminokyselin jsou živočišné B
-mléko
-mléčné výrobky
-maso
-vejce
- zdroje, které neobsahují všechny esenciální aminokyseliny
-brambory
-luštěniny
-obiloviny
-mlýnské výrobky
-
při deficitu bílkovinné stravy vzniká řada poruch a nemocí ( např.
zpomalený růst, lomivost kostí, úbytek svalové hmoty, neplodnost,
anémie ... )
- pro jednotlivce na den maximálně 55% z CDPE
- základem by měl být přijem sacharidových potravin, které jsou zdrojem polysacharidů ( vlákniny )
-
dobrým zdrojem polysacharidů včetně vlákniny jsou obiloviny nevyjímaje
netradičních druhů - pohanka, jáhly, špalda, amarant..., celozrnné
výrobky a luštěniny
-
v denním jídelním lístku by neměla chybět zelenina v různých úpravách
nebo syrová a ovoce ( přínosem pro organismus jsou jen kvalitní
potraviny !! )
-
potraviny obsahující jednoduché cukry a cukr samotný jsou jen rychlým
zdrojem energie bez jiných biologicky cenných látek pro organismus,
jejich množství a v jídelním lístku má být velmi nízké ( cukr,
moučníky, dezerty, cukrovinky, zmrzliny )
PYRAMIDA ZDRAVÉ VÝŽIVY
- v základně je pečivo a mlýnské výrobky - vhodné k časté konzumaci ( polysacharidy)
- pak ovoce a zelenina - zdroje Vitamínů a dalších cenných látek pro organismus
-mléčné a masné výrobky - zdroje bílkovin
-nejvýše jsou jednoduché cukry ( nepřínosné pro organismus)